מאת: שולה גולדן, טליה פריד, אופיר וינשל-שחר, וד״ר איתי גרינשפן יו״ר ורכזות הקהילה
סדנאות כתיבה לחוקרות וחוקרים צעירים הן מקום נהדר להציג עבודות לא גמורות ולקבל משוב משמעותי. סדנאות כתיבה כאלה אינן רעיון חדש במסדרונות האקדמיה, אבל לאחרונה הפכו ליותר ויותר פופולאריות לאור התרומה המשמעותית שלהן למשתתפים.
סדנת הכתיבה השנתית של קהילת סביבה וחברה באגודה הסוציולוגית הישראלית משמשת כבמה להצגת עבודות ולקידום חוקרים צעירים. בשל הבינתחומיות (אינטר-דיסציפלינריות) של נושאים סביבתיים הסדנה, כמו הקהילה עצמה, נועדה לאפשר שיח וחיזוק הקשרים בין חוקרים שונים, העובדים על היבטים סוציולוגיים של סוגיות סביבתיות, ממגוון דיסציפלינות ומחלקות אקדמיות. תכנית הסדנה בנויה על הגשת טיוטות של מאמרים, פרקים, או עבודות מתקדמות בנושאי סביבה וחברה וקריאה מראש על ידי שאר המשתתפים. במהלך הסדנה עצמה, כל עבודה זוכה למשוב מעמיק על ידי חבר/ת סגל והתדיינות בין המציגים והקהל. החוקרים הצעירים זוכים להציג את עבודותיהם לעמיתיהם ולקהילה האקדמית, וקהל השומעים (אשר נרשמים מראש לסדנה) זוכים לשמוע על עבודותיהם האחרונות של חוקרים וללמוד גם הם מהדיון על תהליך הכתיבה.
הסדנה התקיימה ב- 25.5.17 והתארחה השנה בבית הספר לעבודה סוציאלית ע״ש פאול ברוואלד באוניברסיטה העברית בירושלים, בתמיכת האגודה הסוציולוגית הישראלית ובחסות של המרכז לחקר החברה האזרחית והפילנתרופיה בישראל והמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה, שניהם מהאוניברסיטה העברית (תודה!). ברכו את באי הסדנה פרופ׳ מימי אייזנשטדט, דיקנית בית הספר לעבודה סוציאלית ורווחה חברתית, וד״ר מיכל אלמוג-בר מנהלת המרכז לחקר החברה האזרחית והפילנתרופיה בישראל.
בסדנה הוצגו שש עבודות שנגעו בנושאי אקטיביזם סביבתי בחברה האזרחית, שינוי אקלים, צריכת אנרגיה, התנהגות סביבתית, יחסי אדם-חיה, ופסולת. העבודות הוצגו כאמור מתוך גישות דיסציפלינאריות מגוונות בניהם: סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, חינוך, גיאוגרפיה, עבודה קהילתית, והיסטוריה של המדעים. מהסדנאות שקיימנו עד כה למדנו כי שש מצגות ליום סדנא מלא הם כנראה המספר האידיאלי.
לגבי בחירת העבודות, טרם הסדנא שלחנו קול קורא בקרב חברי הקהילה וברשתות האקדמיות הרלוונטיות. מבין התקצירים שהוגשו, קיבלנו את העבודות המתקדמות ביותר, אלה שכוללות ממצאים ממשיים שאפשר לדון בהם, אך שטרם נשלחו לפרסום כך שירוויחו מהמשוב בסדנה.
זו השנה השנייה שהקהילה מקיימת סדנה כזו ובשתי הפעמים נרשמה שביעות רצון גבוהה. כותבת טלי לאור: "רכשתי בסדנה אבני דרך לכתיבת מאמרים חדשים, ונהניתי מאווירה משתפת, נעימה ומאירוח נפלא."
משתתף נוסף, ינון גבע, כתב בעקבות הסדנה: "למרות הרקע הרב-תחומי, הסדנה אפשרה פרק זמן מספק להתעמקות בכל אחת מהעבודות, ויתרה מכך נתנה מקום גם לדיון במתודולוגיות מחקר מגוונות. כתלמיד מחקר בשלבים מוקדמים של הדוקטורט, הסדנה נתנה לי הזדמנות לקבל משוב על תוצרי עבודה ראשוניים יחסית בסביבה אוהדת."
אכן, האתגר העיקרי של הקהילה שלנו הוא אתגר דיסציפלינרי – איך לחבר עבודות כמותניות (למשל, מניהול משאבי טבע, סוציולוגיה או פסיכולוגיה) עם גישות פרשניות יותר (כמו תכנון, אנתרופולוגיה, או חינוך). לכן ייתכן שבקהילות אחרות, תכנון סדנה שכזו יהיה דווקא יותר קל אם רוב החוקרים מגיעים מדיסציפלינות יחסית קרובות.
גם משתתפים שלא הציגו בסדנה יצאו נתרמים. כותבת למשל עדי מגר ש"החדשנות מבחינתי היא בחירת מסכמי המאמרים והצגת המאמר עבור שאר המשתתפים לרבות הכותב/ת עצמם ובחירת המגיב/המבקר למאמר… שמחתי לדעת גם שהביקורת לא נשלחה מבעוד מועד במייל אלא התפשטה ועלתה כשיח רענן במרחב הסדנה… הייתה סביבה נעימה, קשובה ופתוחה ובעיקר מרחב בטוח לשיח מקדם, משתף ואפשר לומר אפילו מחמיא ומפרגן ליכולות הכותבים והכותבות".
לסיכום, אנו בקהילת סביבה וחברה, מצאנו את המתודה הזו של סדנאות כתיבה כפרקטיקה מוצלחת שאנחנו מקווים שתתפתח כמסורת על בסיס שנתי בקהילה. נשמח לשתף בניסיוננו גם קהילות וחוקרים אחרים המתעניינים בכך.
להלן רשימת המציגים והמתדיינים:
טלי לאור [סמינר הקיבוצים] "סיפורי חיים של פעילים סביבתיים בישראל: בחינת המניעים המעכבים ודרכי הפעולה" [מתדיין: גלעד רוזן, גיאוגרפיה, האוניברסיטה העברית]
ינון גבע [האוניברסיטה העברית] "Community in the Face of Planning: Social workers as Street-Level Agents of Social Justice" [מתדיין: זאביק גרינברג, סוציולוגיה ומשאבי אנוש, מכללת תל חי]
טליה פריד [אוניברסיטת בר אילן] "The Invisible Work of Tracking and Planning Household Waste" [מתדיינת: תמר אל-אור, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, האוניברסיטה העברית]
לירון שני [אוניברסיטת ברנדייס] "על זבובים ואנשים – מבט ביקורתי על האנתרופולוגיה של אדם-חיה" [מתדיינת: אורית הירש, סוציולוגיה ואנתרופולוגיה, אוניברסיטת בן גוריון]
ארז רוטר [אוניברסיטת בר אילן] "Re-Imagining Certainty: The Reframing of Uncertainty by the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC)" [מתדיין: עמית טובי, גיאגרפיה, האוניברסיטה העברית]
טלי זוהר [אוניברסיטת חיפה] "שינוי מן האמצע החוצה לקידום חברה מקיימת ודלת פחמן" [מתדיין: איתי גרינשפן, עבודה סוציאלית, האוניברסיטה העברית]