קהילת בריאות ורפואה מאגדת חוקרות וחוקרים שעוסקים בחקר הקשרים החברתיים והתרבותיים המעורבים בעיצוב התופעות בריאות, מחלה וחולי.
מטרות הקהילה הן: לקדם מחקר, שיח, דיון ושיתוף פעולה בין חוקרות וחוקרים מסוציולוגיה ומדיסציפלינות משיקות, ובין אקדמיה לשדה. זאת, בנוגע להיבטים חברתיים ותרבותיים המעורבים בעיצוב התופעות בריאות, מחלה וחולי: הבנתם וההתמודדות איתם, במונחים של אבחון, טיפול ואורח חיים. כך, גם לגבי תחומים רבים נוספים, ביניהם: הפרופסיה הרפואית ומקצועות בריאות נלווים; מבנה וארגון מערכת הבריאות; אי שוויון בבריאות ועיצוב חברתי של פערים בבריאות; ביו-פוליטיקה; אתיקה ברפואה; מדיניות בריאות, חקיקה ורגולציה; הזדקנות וסוף החיים; הריון וילודה; מגדר ומיניות; תעשיית התרופות; טכנולוגיות רפואיות בטיפול ואבחון; יחסי מטפל-מטופל; מדיקליזציה, הגורמים לה והשלכותיה, מחלות מאותגרות; מחלות יתומות; מחלות סטיגמטיות; אמונות בריאות; התנהגות בריאות ומחלה; דת ובריאות; בריאות וסביבה; קהילות של מחלות ברשת; עיסוק תקשורתי בתופעות בריאות, משמעותם והשלכותיהם, ועוד. המחקר המגוון בתחום מכיר בהבדלים תרבותיים ובפרשנויות שונות של מחלות וחולי. המגוון הרחב של תחומי מחקר וההשקה לתחומי דעת אחרים, מאופיינים וכרוכים במידה רבה של אינטר-דיסציפלינריות.
הקהילה פועלת מזה למעלה מ-15 שנים, כחלק מקהילות האגודה הסוציולוגית הישראלית. מעבר לפעילות בכנסים השנתיים של האגודה הסוציולוגית, הקהילה מנהלת קבוצה פייסבוק פעילה, ורשימת תפוצה לבעלי עניין בתחום. כמו כן, הקהילה מארגנת קבוצת כתיבה, דיון ופעולה לחוקרים צעירים וותיקים בסוציולוגיה של הבריאות, וכן, הרצאות מקוונות, ימי עיון ושיתופי פעולה עם קהילות אחרות באגודה. בשנים האחרונות, קיימה הקהילה שיתופי פעולה עם קהילת הגירה, קהילת סביבה, קהילת ידע מדע וטכנולוגיה, קהילת צבא ובטחון, ועוד. חלק מהפעילויות היו במסגרת הכנס השנתי של האגודה הסוציולוגית הישראלית, וחלק במועדים אחרים.
תודה,
ד“ר תמי שיפטר-סגיב, יו"ר קהילת בריאות ורפואה
ד"ר ליאת ליפשיץ- מלביצקי, רכזת קהילת בריאות ורפואה
ליאור טל, רכזת דף הקהילה באתר האגודה ובפייסבוק
מייל קהילה: shmsection@gmail.com
ההרשמה היא דרך מערכת ההרשמה המקוונת של האגודה .
ההרשמה פתוחה לכולם/ן ואינה מותנית בתשלום לחברות באגודה
ממלאי תפקידים בקהילה
אודות קהילת בריאות ורפואה
סוציולוגיה של בריאות ורפואה עוסקת בחקר הקשר שבין חברה לרפואה. מטרתה להסביר, להבין, לתאר, לנתח ולבקר את מערכת הקשרים המורכבת שבין בריאות, רפואה וחברה מפרספקטיבה סוציולוגית.
סוציולוגיה של בריאות ורפואה מבחינה בין המושג "מחלה" לבין המושג "חולי". מחלה מקבלת שם והגדרה מהאוטוריטה של הבריאות – הפרופסיה הרפואית, בעוד המושג חולי מבטא את מכלול התחושות והחוויות של האדם החולה, כולל במצבים בהם לא מוגדרת מחלה. האינטראקציה בין מחלה לחולי נלמדת על ידי החברה והתרבות. כחלק מתהליך הסוציאליזציה, פרטים לומדים איך לבטא חולי, איך יגיבו אליהם כשהם חולים, מה מותר או אסור לעשות בתור "חולה" מבחינת החברה, ומהן ציפיות ההתנהגות במצב של מחלה או בריאות.
המחקר בסוציולוגיה של בריאות ורפואה עוסק בהיבטים חברתיים ותרבותיים המעורבים בעיצוב התופעות בריאות, מחלה וחולי, הבנתם וההתמודדות איתם במונחים של איבחון, טיפול ואורח חיים וכן, בתחומים רבים נוספים, ביניהם: הפרופסיה הרפואית ומקצועות בריאות נלווים; מבנה וארגון מערכת הבריאות; אי שוויון בבריאות ועיצוב חברתי של פערים בבריאות; ביו-פוליטיקה; אתיקה ברפואה; מדיניות בריאות, חקיקה ורגולציה; הזדקנות וסוף החיים; הריון וילודה; מגדר ומיניות; תעשיית התרופות; טכנולוגיות רפואיות בטיפול ואבחון; יחסי מטפל-מטופל; מדיקליזציה, הגורמים לה והשלכותיה, מחלות מאותגרות; מחלות יתומות; מחלות סטיגמטיות; אמונות בריאות; התנהגות בריאות ומחלה; דת ובריאות; בריאות וסביבה; קהילות של מחלות ברשת; עיסוק תקשורתי בתופעות בריאות, משמעותם והשלכותיהם, ועוד, תוך התייחסות להבדלים תרבותיים ולפרשנויות שונות של מחלות וחולי. המגוון הרחב של תחומי מחקר והשקתו לתחומי דעת אחרים, מאופיינים וכרוכים במידה רבה של אינטר-דיסציפלינריות.
מטרת הקהילה היא, לאגד חוקרות וחוקרים, ולקדם מחקר, דיון ופעולה המאירים את תרומתה של הסוציולוגיה של הבריאות והרפואה להבנת הקשרים החברתיים והתרבותיים המעורבים בעיצוב תופעות בריאות, מחלה וחולי.
עדכונים, כנסים ומפגשים
- הכל
- בריאות ורפואה
- גיליונות ישנים של מידעון
- הגירה ודמוגרפיה
- ידע, מדע וטכנולוגיה
- כנסים ומפגשים
- כנסים ומפגשים
- כנסים ומפגשים
- כנסים ומפגשים
- כנסים ומפגשים
- סביבה וחברה
- צבא וביטחון
דוחות פעילות
לדוח של שנת 2022 לחצו כאן