במהלך הלימודים לתואר שני נחשפים הסטודנטים לעולם המחקר, דרך הקורסים והדגשת צוות המרצים בפני הסטודנטים את חשיבות סיום התואר עם עבודת המחקר "התיזה".
זה נובע מהאינטרס של המוסדות האקדמיים להתקדם במחקר, להראות למוסדות האחרים את איכות הסטודנטים שיש להם ואת העבודה וההשקעה של המרצים בליווי חוקרים מתחילים.
אך, הסטודנט לא מודע שהאופציות של שילובו באקדמיה אחרי סיום התואר ואחרי סיום עבודת המחקר היא מצומצמת ואפילו כמעט ולא קיימת. תנאי הקבלה קשים מאוד לסטודנט הצעיר שעוד לא השתפשף בכתיבת מאמרים אקדמיים ובפרסומים בכתבי עת מפורסמים ויוקרתיים והדרך לשם היא יותר ארוכה ומסורבלת. אי הקבלה של חוקר צעיר לאקדמיה קשורה במידת מעורבות הסטודנט בכתיבה אקדמית, בניסיון שלו בהוראה וגם בהשכלה בדגש על תואר שלישי.
לצורך כך ראיינתי את ח', בוגר תואר שני בסוציולוגיה במסלול מ.א למורים בחוג לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת חיפה. "אחרי סיום התואר רציתי ללמד באחת מהמכללות באזור צפון, אך לצערי נתקלתי בסירוב כי לטענת המוסד, לא הייתי במסלול לתיזה וגם לא דוקטורנט."
ח' חשב שהוא יכול להתחיל ללמד בתואר ראשון בסוציולוגיה בלי קשר למסלול שהיה בו וזאת בשל השליטה שלו בחומר הנלמד וגם בשל הציונים גבוהים שהיו לו. הוא אומר: "לפחות שאתחיל בתפקיד מתרגל, כמו גם דרך ההיכרות שלי עם חוקרים\ מרצים בכירים אני בטוח שהם יכוונו אותי להמשך, כלומר למסלול הדוקטורט . הם יכוונו אותי בכתיבת מחקרים בנושאים חשובים לחברה שעוד לא נחקרו".
אני חושבת שכדי שהאוניברסיטאות יצליחו לגייס הרבה סטודנטים למחקר צריך גם לפתוח בפניהם את הדלתות של כניסה לאקדמיה בתור חוקרים צעירים, או מרצים מתחילים.
צריך לחשוב על בניית תוכנית עבודה שתוכל לטפח סטודנטים משנה א', לאו דווקא עם כישרונות מרשימים אך בעלי פוטנציאל להצליח וניצוץ בעיניים להתקדם בתחום. רק אם קבלו את התשומת הלב הנכונה ואת ההכשרה המתאימה יוכלו להוביל אותם למקום אחר. מטרת התוכנית להכשיר את הסטודנטים להיות חוקרים מצוינים באקדמיה, לחשוף אותם לחוקרים פוטנציאלים ומפורסמים, שיכירו להם את עולם המחקר מקרוב, לארגן סיורים מגוונים למכוני מחקר, ללוות אותם בעקביות בכתיבת מאמרים עם נושאים מעניינים (ולא רק עבודות סמינריונים). צריך לשים לב שלא כל הסטודנטים יכולים לעמוד בעלויות של תואר שלישי, לכן התוכנית הזאת תוכל להוות בסיס ותמיכה לסטודנט.
כך האקדמיה תרוויח חוקרים צעירים ושאפתנים, ובמקביל גם הסטודנט או החוקר "הצעיר" ירוויח את הסיכוי שהשאיפה שלו להיות חלק מהאקדמיה תתממש.
כתבה:
ספייה מחמוד מעכו; בת 25. בוגרת תואר שני בסוציולוגיה עיונית מאוניברסיטת חיפה.
בחמש שנים האחרונות עובדת בריכוז פרויקטים והנחיית קבוצות.